• oloa

E malosi le bioeconomy Europa, faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o tausaga taʻitasi o le 780 piliona piliona i totonu o pisinisi faʻaolaola.

1. Setete ole EU bioeconomy

Iloiloga o 2018 Eurostat faʻamaumauga o loʻo faʻaalia ai i le EU27 + UK, o le aofaʻi o tupe maua o le bioeconomy atoa, e aofia ai vaega muamua e pei o meaʻai, meainu, faʻatoʻaga ma vaomatua, e naʻo le € 2.4 miliona, faʻatusatusa i le 2008 Faʻaletausaga faʻatupulaia e tusa ma le 25% .

O le vaega o mea'ai ma meainu e tusa ma le afa o le aofa'i o tupe maua a le bioeconomy, ae o pisinisi fa'aolaola e aofia ai vaila'au ma palasitika, vaila'au, pepa ma pepa oloa, mea tau vaomatua, ie, biofuels ma bioenergy e tusa ma le 30 pasene.O le isi toeitiiti 20% o tupe maua e maua mai le vaega muamua o fa'ato'aga ma vaomatua.

2. Setete o le EUfa'avae olaolatamaoaiga

I le 2018, o le EU biobased alamanuia o loʻo i ai le suiga o le 776 piliona euros, mai le tusa ma le 600 piliona piliona i le 2008. Faatasi ai ma i latou, pepa-pepa oloa (23%) ma oloa fafie-meafale (27%) faʻatatau mo le tele o vaega, faʻatasi ai ma le aofaʻi e tusa ma le 387 piliona euros;biofuels ma bioenergy e tusa ma le 15%, ma le aofaʻi e tusa ma le 114 piliona euros;vaila'au fa'aolaola ma palasitika fa'atasi ma le aofa'i o le 54 piliona euros (7%).

O tupe maua i le vaega o vaila'au ma palasitika na siitia i le 68%, mai le EUR 32 piliona i le EUR 54 piliona;

O le faʻaaogaina o fale gaosi oloa na faʻateleina i le 42%, mai le 100 piliona piliona i le 142 piliona piliona;

O isi tuputupu aʻe laʻititi, e pei o le pisinisi pepa, faʻateleina tupe maua i le 10.5%, mai le 161 piliona piliona i le 178 piliona piliona;

Po'o le atina'e mautu, e pei o le pisinisi ie, fa'asili fa'aopoopo na'o le 1%, mai le 78 piliona piliona i le 79 piliona piliona.

3. Suiga galuega i le EUtamaoaiga fa'aolaola

I le 2018, o le aofaʻi o galuega i le EU bioeconomy na oʻo atu i le 18.4 miliona.Ae ui i lea, i le vaitau 2008-2018, o le atinaʻeina o galuega a le EU bioeconomy atoa pe a faʻatusatusa i le aofaʻi o tupe maua na faʻaalia ai le faʻaititia o le aofaʻi o galuega.Ae ui i lea, o le faʻaitiitia o galuega i le bioeconomy e mafua ona o le faʻaitiitia o le vaega o faʻatoʻaga, lea e mafua mai i le faʻateleina o le faʻaleleia, masini ma numera o le vaega.O fua o galuega i isi pisinisi o loʻo tumau pea pe faʻateleina, pei o vailaʻau.

O le atina'eina o galuega i alamanuia fa'aola na fa'aalia ai le la'ititi la'ititi i lalo i le va o le 2008 ma le 2018. Na pa'ū le aufaigaluega mai le 3.7 miliona i le 2008 i le tusa ma le 3.5 miliona i le 2018, fa'atasi ai ma pisinisi ie aemaise lava le leiloa o le 250,000 galuega i lenei vaitau.I isi pisinisi, e pei o vailaʻau, faʻateleina galuega.I le 2008, e 214,000 tagata sa faigaluega, ma o lea ua siitia le fuainumera i le tusa ma le 327,000.

4. Eseesega i galuega i atunuu uma o le EU

O fa'amaumauga a le tamaoaiga o le EU e fa'aalia ai o lo'o i ai se eseesega manino i le va o sui auai i tulaga o galuega ma galuega.

O atunuu tutotonu ma Europa i Sasaʻe e pei o Polani, Romania ma Bulgaria, mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo puleaina vaega maualalo maualalo o le tamaoaiga faʻavae, lea e maua ai le tele o galuega.O lo'o fa'aalia ai o le vaega o fa'ato'aga o lo'o matele atu i tagata faigaluega pe a fa'atusatusa i vaega e maualuga le tau.

I se fa'afeagai, o atunu'u i Sisifo ma Nordic e sili atu le maualuga o tupe maua e fa'atatau i galuega, e fa'ailoa mai ai le tele o sea o fa'alapotopotoga fa'aopoopo e pei o le fa'amamaina o le suau'u.

O atunu'u e sili ona maualuga tagata faigaluega o Finelani, Peleseuma ma Suetena.

5. Vaaiga
E oʻo atu i le 2050, o le a maua e Europa se faʻatauvaʻa ma le faʻatauvaʻa faʻavae alamanuia faʻavae e faʻaleleia galuega, tuputupu aʻe o le tamaoaiga ma le faʻavaeina o se sosaiete toe faʻaleleia.
I totonu o sea sosaiete faʻasalalau, o tagata faʻatau faʻamatalaga o le a filifilia ni olaga gafataulimaina ma lagolagoina le tamaoaiga e tuʻufaʻatasia le tuputupu aʻe o le tamaoaiga ma le soifua manuia lautele ma le puipuiga o le siosiomaga.


Taimi meli: Iul-05-2022